Despre ambreiajul auto

Oricare șofer știe că pedala de ambreiaj îi permite plecarea  de pe loc și schimbarea vitezelor. Ce se întâmplă însă dincolo de pedală, din ce este alcătuit si cum funcționează ambreiajul, vom vedea in cele ce urmează:

AMBREIAJUL  este un subansamblu al sistemului de transmisie care are ca rol principal transmiterea momentului si puterii motorului la cutia de viteze implicit roților autovehiculului. Astfel este permisă staționarea autovehiculului cu motorul pornit, decuplarea motorului de cutia de viteze, lucru necesar pentru realizarea schimbării treptelor de viteză precum si cuplarea treptată in timpul demarării.

V-ați întrebat vreodată ce se întâmplă în mașină când apăsați pedala de ambreiaj? Sau de ce trebuie sa apăsați pedala de ambreiaj înainte de a schimba vitezele la o mașina cu transmisie manuală? în viitorul videoclip veți primi răspunsurile la aceste întrebări. (folosiți traducerea în limba română oferită de youtube pentru a înțelege mai bine).

Care sunt cele mai frecvente greșeli de exploatare

Pe cât de important este pentru funcționarea normală și echilibrată a mașinii, pe atât este de vulnerabil ambreiajul în fața unui stil de condus necorespunzător. În cazul în care nu vei exploata grijuliu transmisia mașinii, ai putea să supui ambreiajul unei uzuri premature, cauzate de șocuri, de supraîncălzire și chiar de apariția unor deformări. Astfel, printre practicile care te-ar putea trimite direct la mecanicul auto specializat în transmisii s-ar putea număra:

Acţionarea abuzivă a ambreiajului în mers

Această greşeală este foarte răspândită printre şoferii începători, fie din lipsă de experienţă, fie în urma recomandărilor, fie pentru a menţine calmul, fiind gata în orice moment să schimbe treapta. Ei bine, această greşeală este şi printre cele mai răspândite cauze ale defecţiunilor ambreiajului, iar pentru a înţelege şi de ce, trebuie să cunoaşteţi aproximativ modul de funcţionare a ambreiajului. Pedala ambreiajului nu funcţionează asemenea unui buton electronic — ambreiajul are rolul de transfer al cuplului de la motor spre cutie, iar gradul de apăsare a pedalei reglează, astfel, „cantitatea” cuplului transmis spre cutie. Astfel, dacă apăsaţi lejer ambreiajul în mers, să presupunem 1/5 din cursa normală a pedalei ambreiajului, asta înseamnă că din 100% din cuplul motorului spre cutie sunt livrate doar 80%, pe când celelalte 20% se transformă în căldură, ce duce la uzura prematură a ambreiajului. De aici şi vine expresia vârstnicilor: „vezi să nu ardă ambreiajul!”. Şi mirosul specific.

Tot aici trebuie menţionată acţionarea abuzivă a ambreiajului atunci când automobilul rămâne blocat în noroi/zăpadă, sau atunci când intenţionaţi să tractaţi un alt automobil sau sarcini peste limita admisă de constructor.

Acţionarea abuzivă a ambreiajului când automobilul staţionează

Din acelaşi motiv este contraindicat să ţineţi apăsată pedala ambreiajului la semafor sau în rampă, de exemplu, cu cutia cuplată în prima treaptă. În acest caz uzura nu este la fel de gravă precum în cel abordat mai sus, dar tot poate rezulta într-un defect în timp.

Contraindicată este şi pornirea din loc cu a doua, a treia sau a patra treaptă . Precum şi în cazurile abordate mai sus, puterea transmisă de motor spre cutie va fi consumată de ambreiaj, ceea ce va rezulta într-o defecţiune tehnică, or pentru a menţine motorul funcţional, când porniţi cu o altă treaptă decât prima, vă veţi simţi nevoiţi să menţineţi pedala ambreiajului parţial apăsată.

Bruscarea ambreiajului şi aventuri cu iz sportiv

Pentru o bună funcţionalitate şi pentru a menţine în stare tehnică impecabilă ambreiajul şi cutia de viteze, asiguraţivă că aţi apăsat pedala ambreiajului până la capăt (până în podea) şi că aţi inclus treapta dorită complet, astfel veţi preveni defectele premature şi zgomote dureroase la nivelul levierului cutie de viteze.

Lasă un răspuns