7. Semnale luminoase

Semnale luminoase

 

Semnalele luminoase grupeazã totalitatea aparaturii electrice sau electronice cu ajutorul cãreia se dirijeazã și se controleazã mișcarea fluxurilor de circulație pe arterele rutiere. Pot fi instalate de regulã pe partea dreaptã a drumului, pe partea stângã uneori suspendate sau peste intersecție orientate cãtre conducãtorii de vehicule cãrora li se adreseazã. Aceștia sunt obligați în toate situațiile de mai sus sã respecte semnificația semnalelor luminoase.  Semafoarele care emit semnale luminoase pentru dirijarea circulației în intersecții se instaleazã obligatoriu înainte de intersecție, astfel încât sã fie vizibile de la o distanþã de cel puþin 50 m. Acestea pot fi repetate în mijlocul, deasupra ori de cealaltã parte a intersecției.

Semnificația semnalelor luminoase pentru dirijarea circulației vehiculelor este valabilã pe întreaga lãțime a pãrții carosabile deschise circulației conducãtorilor cãrora li se adreseazã. Pe drumurile cu douã sau mai multe benzi pe sens, pentru direcții diferite, delimitate prin marcaje longitudinale, semafoarele se pot instala deasupra uneia sau unora dintre benzi, caz în care semnificaþia semnalelor luminoase se limiteazã la banda sau benzile astfel semnalizate. ( Art. 48 alin. 1 și 2 din Reg. ).

SEMNALUL DE CULOARE VERDE permite trecerea. Din cele de mai sus reiese cã la pãtrunderea în intersecție pe culoarea verde se poate circula în principiu pe toate direcțiile (înainte, stânga sau dreapta) .Când semaforul este însoțit de una sau mai multe lãmpi care emit lumina intermitentã de culoare verde sub forma uneia sau unor sãgeți pe fond negru cãtre dreapta, acestea permit trecerea numai în direcția indicatã, oricare ar fi în acel moment semnalul în funcțiune al semaforului.( Art.51 din Reg. ).  Se interzice intrarea într-o intersecție chiar dacã semnalul luminos ori un indicator de prioritate permite, dacã din cauza aglomerãrii circulației conducãtorul de vehicul riscã sã rãmânã imobilizat, stânjenind sau împiedicând desfãºurarea traficului.  ( Art. 105 din Reg. ).

SEMNALUL DE CULOARE ROȘIE interzice trecerea. La semnalul de culoare roșie  vehiculul trebuie oprit înaintea marcajului pentru oprire sau, dupã caz, pentru trecerea pietonilor, iar în lipsa acestuia, în dreptul semaforului.
Dacã semaforul este instalat deasupra ori de cealaltã parte a intersecției, în lipsa marcajului pentru oprire sau pentru trecerea pietonilor, vehiculul trebuie oprit înainte de marginea pãrþii carosabile a drumului ce urmeazã a fi intersectat. ( Art. 52 alin 1 și 2 din Reg. ).
SEMNALUL GALBEN intrezice trecerea sau pãtrunderea în intersecție. Excepție: când semnalul galben apare dupã cel de culoare verde, conducãtorii de vehicule nu trebuie sã treacã, de locurile prevãzute la aliniatul precedent cu excepția cazului în care, la apariția semnalului, se afla atât de aproape de acele locuri încât nu mai pot opri în condiții de siguranțã. (Art. 53 alin 1 din Reg. ).

Semnalul de culoare galbenã împreunã cu cel de culoare roșie interzic trecerea. ( Art. 30 alin. 3 lit.c din OUG).

 

Semnalul galben intermitent se instaleazã de regulã, în locurile periculoase  (ex.: treceri pentru pietoni, locuri de joacã pentru copii , școli , grãdinițe intersecții ), permite trecerea, conducãtorul de vehicul fiind obligat sã circule cu vitezã redusã, sã respecte semnificația semnalizãrii rutiere și a regulilor de circulație aplicabile în acel loc. ( Art. 53 alin. 2 din Reg.).

 

SEMNALELE LUMINOASE PENTRU PIETONI sunt de culoare roșie sau verde, funcționând corelat cu semnalele pentru dirijarea circulației vehiculelor. Semnalele luminoase pentru pietoni pot fi însoțite de semnale acustice pentru a asigura traversarea drumului de cãtre nevãzãtori. ( Art. 58 din Reg. ).

SEMNALUL VERDE, de forma unui pieton în mers, permite trecerea. Când acesta începe sã funcționeze intermitent, avertizeazã pietonii cã timpul alocat traversãrii drumului este în curs sã se epuizeze, și urmeazã semnalul roșu. Semnalul roșu, de forma unui pieton oprit, interzice pietonilor sã se angajeze pe partea carosabilã. Când pietonii sunt surprinși în timpul traversãrii de
culoarea roșie, aceștia trebuie sã grãbeascã traversarea pânã la primul refugiu ori spațiu interzis circulației vehiculelor, iar în lipsa acestora, pânã la trotuarul de vis-a-vis.( Art. 59 din Reg. ).

SEMNALE LUMINOASE PENTRU DIRIJAREA CIRCULAȚIEI PE BENZI REVERSIBILE

Când deasupra benzilor de circulație sunt instalate dispozitive care emit semnale roșii și verzi, acestea sunt destinate semnalizãrii benzilor cu circulație reversibilã. Semnalul roșu, având forma a douã bare încrucișate, interzice accesul vehiculelor pe banda deasupra cãreia se gãsește, iar semnalul verde, de forma unei sãgeți cu vârful în jos, permite intrarea vehiculelor și circulația pe acea bandã. Semnalul luminos intermediar care are forma unei sau unor sãgeți de culoare galbenã ori albã cu vârful orientat cãtre dreapta sau stânga jos anunțã schimbarea semnalului verde, în cazul benzilor cu circulație reversibilã, ori faptul cã banda deasupra cãreia se aflã este pe punctul de a fi închisã circulației conducãtorilor cãrora li se adreseazã, aceștia fiind obligați sã se deplaseze pe banda sau benzile indicate de sãgeți. ( Art. 56 alin. 1 și 2 din Reg. ).

 

Se instaleazã atât la trecerile la nivel cu calea feratã fãrã bariere cât și la cele prevãzute cu bariere sau semibariere (în acest ultim caz avertizând apropiata coborâre a acestora). Funcționarea semnalului constând în douã lumini roșii care funcționeazã intermitent alternativ, anunțã apropierea trenurilor. Când acest semnal este stins poate funcționa un semnal cu lumina albã intermitentã, având cadența lentã, care semnificã permisiunea de a trece. Dacã nici unul dintre semnalele luminoase nu funcționeazã (situație datoratã unei eventuale defecțiuni) conducãtorii de vehicule vor opri obligatoriu, fãrã sã depãșeascã indicatorul “Trecere la nivel cu o cale feratã simplã (dublã), prevazutã cu semnalizare luminoasã” pentru a se asigura cã nuexistã nici un pericol.

 

Recomand videoclipul :

Lasă un răspuns