5. Semnalele polițistului rutier

Semnalele polițistului rutier

Semnalele agentului de circulație, au o foarte mare importanțã și trebuie sã fie bine cunoscute de toți participanții la trafic deoarece acestea primeazã atât fațã de semnificația mijloacelor de semnalizare cât și fațã de regulile de circulație.

BRAȚUL RIDICAT VERTICAL: semnifică ATENȚIE OPRIRE pentru toți participanții la trafic care se apropie (indiferent de direcția sau direcțiile lor de mers) , cu excepția acelora care nu ar mai putea opri în condiții de siguranțã. Dacã semnalul este dat într-o intersecție, aceasta nu impune oprirea conducãtorilor de vehicule care se aflã deja angajați în traversare; (Art. 88 din Reg. ) .

 

BRAȚUL SAU BRAȚELE ÎNTINSE ORIZONTAL: semnificã OPRIRE  pentru toți participanții la trafic care indiferent de direcțiile lor de mers , circulã de pe sensul sau sensurile care intersecteazã brațul sau brațele intinse . Dupã ce a dat acest semnal, polițistul poate coborî brațul sau brațele, poziția sa însemnând, de asemenea, “oprire” pentru participanții la trafic care vin din fațã ori din spate;

PE TIMPUL NOPȚII: balansarea , în plan vertical, a unui dispozitiv cu luminã roșie ori a bastonului fluorescent-reflectorizant semnificã OPRIRE pentru participanții la trafic spre care este îndreptat;
ROTIREA VIOAIE A BRAȚULUI: semnificã mãrirea vitezei de deplasare a vehiculelor sau grãbirea traversãrii drumului de cãtre pietoni.
BALANSAREA BRAȚULUI ÎN PLAN VERTICAL balansarea pe verticalã a brațului, având palma orientatã cãtre sol, semnificã reducerea vitezei;

 

Polițistul care dirijeazã circulația poate face semn cu brațul ca vehiculul sã avanseze, sã depãșeascã, sã treacã prin fața ori prin spatele sãu, sã-l ocoleascã prin partea sa stângã sau dreaptã, iar pietonii sã traverseze drumul ori sã se opreascã. La efectuarea comenzilor prevãzute la aliniatele de mai sus polițistul poate folosi și fluierul. ( Art. 88 alin 1, 2 și 3 din Reg. ).

 

Polițistul rutier aflat într-un autovehicul al poliției poate utiliza și dispozitive luminoase cu mesaje variabile pentru a transmite o dispoziție sau o indicație participanților la trafic. Aceste semnale pot fi adresate concomitent cu transmiterea unui apel prin amplificatorul de voce. ( Art. 92 alin. 1 din Reg.).
Polițistul rutier aflat într-un autovehicul al poliției poate executa semnale cu brațul, cu sau fãrã baston reflectorizant, scos PE PARTEA LATERALÃ DREAPTÃ a vehiculului. Acest semnal semnificã OPRIRE pentru conducãtorii vehiculelor care circulã în spatele autovehiculului poliției. Același semnal efectuat PE PARTEA STÂNGÃ a autovehiculului semnificã OPRIRE pentru conducãtorii vehiculelor care circulã pe banda din partea stângã în același sens de mers ori în sens opus celui al autovehiculului poliției.  ( Art. 92 alin. 2 din Reg. ).

Recomand vizionarea videoclipului postat de ScoalaRutiera.ro

Leave a Reply