4. Semnalizarea rutierã

SEMNALIZAREA RUTIERĂ

Circulația pe drumurile publice se desfãșoarã în conformitate cu regulile de circulație și cu respectarea semnificației semnalizãrii rutiere realizate prin mijloacele de semnalizare, semnalele și indicațiile polițistului rutier care dirijeazã circulația, semnalele speciale de avertizare luminoase sau sonore, de semnalizare temporarã și semnalele conducãtorilor de vehicule.( Art. 29 alin. 1 din OUG ).

Participanții la trafic sunt obligați sã respecte și semnalele polițiștilor de frontierã, ale îndrumãtorilor de circulație ai Ministerului Apãrãrii, agenților cãilor ferate, ale persoanelor desemnate pentru dirijarea circulației pe sectoarele de drum pe care se executã lucrãri de reabilitare a acestora, ale membrilor patrulelor școlare de circulație care acționeazã în imediata apropiere a unitãților de învãțãmânt, precum și ale nevãzãtorilor, potrivit prevederilor din regulament. (Art. 29 alin. 2 din OUG ).

Mijloacele de semnalizare rutierã sunt:
a) sistemele de semnalizare luminoasã sau sonorã;
b) indicatoarele;
c) marcajele;
d) alte dispozitive speciale. ( Art.30 alin. 1 din OUG ).

Mijloacele de semnalizare rutierã se constituie într-un sistem unitar și coerent, se realizeazã și se instaleazã astfel încât sã fie observate cu usurințã și din timp de cãtre cei cãrora li se adreseazã și trebuie sã fie în deplinã concordanțã între ele și într-o stare tehnicã de funcționare corespunzãtoare. ( Art. 30 alin. 2 din OUG ).

Participanții la trafic trebuie sã respecte regulile de circulație, semnalele, indicațiile și dispozițiile polițistului rutier, precum și semnificația diferitelor tipuri de mijloace de semnalizare rutierã, în urmãtoarea ordine de prioritate:

a) semnalele, indicațiile și dispozițiile polițistului rutier;
b) semnalele speciale de avertizare, luminoase sau sonore;
c) semnalizarea temporarã care modificã regimul normal de desfãșurare a circulației;
d) semnalele luminoase sau sonore;
e) indicatoarele;
f) marcajele;
g) regulile de circulație. (Art. 31 din OUG )

Lasă un răspuns