3. Preselecția la intersecții, încadrarea pe benzi

Preselecția la intersecții, încadrarea pe benzi

Preselecția reprezintã acțiunea conducãtorilor de a ocupa poziția corespunzãtoare direcției de mers dorite cu cel puțin 50m înaintea colțului  intersecției.

                                Conducãtorii de vehicule trebuie sã respecte urmãtoarele:

La intersecțiile fãrã marcaje de delimitare a benzilor, conducãtorii vehiculelor ocupã în mers, cu cel puțin 50 m înainte de intersecție, urmãtoarele poziții:

                                                   a) rândul de lângã bordurã sau acostament, cei care vor sã schimbe direcția de mers spre dreapta;

b) rândul de lângã axa drumului sau de lângã marcajul de separare a sensurilor, cei care vor sã schimbe direcția de mers spre stânga.

c) oricare dintre rânduri, cei care vor sã meargã înainte. (Art. 107 alin. 2 din R )

 

 

La intersecțiile prevãzute cu indicatoare și/sau cu marcaje pentru semnalizarea direcției de mers, conducãtorii de vehicule trebuie sa se încadreze pe benzile corespunzãtoare direcției de mers voite cu cel puțin 50 m înainte de intersectie și sunt obligați sa respecte semnificatia indicatoarelor și marcajelor. (Art. 107 alin. 2 din Reg.)

 

 

Dacã în intersectie circula și tramvaie, iar spațiul dintre sina din dreapta și trotuar nu permite circulația pe doua sau mai multe rânduri, toți conducãtorii de vehicule, indiferent de direcția de deplasare, vor circula pe un singur rând, lãsând liber traseul tramvaiului. (Art. 107 alin. 3 din Reg.)

 

Când circulația se desfãșoarã pe drumuri cu sens unic, conducãtorii de vehicule care intenționeazã sã vireze la stânga sunt obligaþi sa ocupe rândul de lângã bordura sau acostamentul din partea stangã; (Art. 107 alin. 2 lit b din Reg.)

 

Recomand vizionarea videoclipului postat de ScoalaRutieră.ro

Lasă un răspuns