28. Primul ajutor

PRIMUL AJUTOR

Verificarea medicalã a conducãtorilor auto se face periodic conform reglementãrilor în vigoare ( ex. amatori din 5 în 5 ani pânã la 45 de ani și din 3 în 3 ani dupã 45 ani)

                       ÎN CAZUL HEMORAGIILOR: (gravitatea se stabilește în funcție de viteza și cantitatea cu care se scurge sîngele) primul ajutor consta in intituirea hemostazei (oprirea singelui). La membre acest lucru se realizeaza prin aplicarea unui garou (deasupra rãnii ), care poate fi menținut maxim 2 ore. La aplicarea garoului se va anexa un bilețel pe care se va trece ora și minutul aplicarii. În cazul hemoragiilor la trunchi se va aplicã un pansament compresiv (tifon steril) pe vasul lezat.

În așteptarea mijlocului de transport victimele vor fi așezate cu picioarele mai sus decât capul (autotransfuzie). Transportul victimelor cu hemoragie se va face imediat dupã oprirea hemoragiei.

                     FRACTURILE se recunosc dupa deformarea zonei fracturate sau observarea de fragmente osoase (fractura deschisã). Primul ajutor consta in imobilizarea zonei fracturate cu ajutorul unor atele (suficient de lungi, sã nu fie prea grele, sã fie rigide) care vor cuprinde atât zona fracturatã cât §i articulatiile alaturate (atât cea inferioarã cât și cea superioarã).

Fracturile se recunosc dupa deformarea zonei fracturate sau observarea de fragmente osoase (fracturi deschise).

În cazul FRACTURILOR DE COLOANÃ se recomandã ca victima sã nu fie mișcatã, iar dacã este necesarã scoaterea victimelor acest lucru, se va face prin ridicarea cu atenție, menținându-se în același plan capul, gâtul și trunchiul. La scoaterea victimelor prin ridicare se va avea în vedere sã nu se agraveze leziunile victimei. La transportul victimelor cu fracturã de coloanã se folosește autovehicul cu platformã victima nu va fi zdruncinatã; imobilizatã pe spate.

                  STOPUL RESPIRATOR apare ca urmare a intrãrii unor corpuri strãine pe cãile respiratorii, se constatã prin aplicarea unei  oglinzi in fata buzelor victimei. Se va trece la respiratie artificiala prin procedeul „gura la gura” sau dacã gura victimei rãmâne înclestatã, se va aplica procedeul „gura la nas”. (victima se așeazã pe spate cu capul dat pe spate )

                  STOPUL CARDIAC se recunoaște prin lipsa pulsului sau slãbirea accentuatã al acestuia. Primul ajutor constã în efectuarea masajului cardiac: victima fiind asezata pe o suprafațã tare cu fața în sus vom apãsa în mod ritmic cu podul palmelor în zona inimii. Victimele în stare de inconștiențã se pot așeza, pânã la sosirea mijlocului de transport, pe spate cu capul într-o parte asigurând acesteia o bunã respirație.

Victimele care prezinta ARSURI vor fi transportate cât mai urgent la unitatea medicalã. Înainte de transportul victimelor se asigurã cã este asiguratã funcția respiratorie și circulatorie.

 Pentru dezinfectarea rãnilor se folosesc urmãtoarele substanțe: – tincturã de iod
– alcool,
– apa oxigenatã,
– cloraminã.

 

 

 

Lasă un răspuns