22. Reducerea vitezei

Reducerea vitezei

Conducãtorul de vehicul este obligat sã circule cu o vitezã care sã nu depãșeascã 30 km/h, în localitãți, sau 50 km/h în afara localitãților, în urmãtoarele situații:

1. la trecerea prin intersecțiile cu circulație nedirijatã;

2. la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare și marcaje, când drumul public are cel mult o bandã pe sens, iar pietonii aflați pe trotuar, în imediata apropiere a pãrții carosabile, intenționeazã sã se angajeze în traversare;

3. când vizibilitatea este sub 100 m în condiții de ceațã, ploi torențiale, ninsori abundente;

4. la trecerea pe lângã grupuri organizate, coloane militare sau cortegii, indiferent dacã acestea se aflã în mers sau staþioneazã pe partea carosabilã a drumurilor cu o singurã bandã de circulație pe sens;

5. pe drumuri cu denivelãri, semnalizate ca atare;

6. când partea carosabilã este acoperitã cu polei, gheațã, zãpadã bãtãtoritã, mâzgã sau piatrã cubicã umedã;

7. la trecerea pe lângã animale care sunt conduse pe partea carosabilã sau pe acostament;

8. în curbe deosebit de periculoase semnalizate ca atare unde vizibilitatea este mai micã de 50 m;

9. în zona de acțiune a indicatorului de avertizare „Copii” în intervalul orar 07.00 – 22.00 precum și a indicatorului „Accident”;

10. la schimbarea direcției de mers prin viraje;

( Art. 123 din Reg )

Administratorul drumului public este obligat ca în locurile prevãzute mai sus sã instaleze indicatoare de avertizare și sã ia mãsuri pentru realizarea de amenajãri rutiere care sã determine conducãtorii Alte cazuri de reducere a vitezei fãrã a fi precizatã valoarea acesteia:de vehicule sã reducã viteza de deplasare. ( Art. 124 din Reg )

Alte cazuri de reducere a vitezei fãrã a fi precizatã valoarea acesteia:

1. la trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritarã care au în funcțiune semnalele speciale de avertizare luminoase de culoare albastrã și sonore.

2. la intrarea în intersecțiile unde lumina roșie a semaforului este în funcțiune ori indicatoarele obligã la acordarea prioritãții de trecere, conducătorii autovehiculelor speciale aflate în misiune trebuie sã reducã viteza și sã circule cu atenție sporitã pentru evitarea producerii de accidente.

3. la apropierea de o staþie pentru mijloacele de transport public de persoane prevãzutã cu alveolã , unde trebuie acordatã și prioritatea de trecere.

4. conducãtorul de vehicul al cãrui mers înainte este obturat de un obstacol sau de prezența altor participanți la trafic, este obligat sã reducã viteza și, la nevoie sã opreascã pentru a permite trecerea vehiculelor care circulã din sens opus.

5. la semnalul prin balansarea pe verticalã a brațului , având palma orintatã catre sol, de cãtre : polțiștii de frontierã; îndrumîtorii de circulație ai Ministerului Apãrãrii; agenții de cale feratã, la trecerile la nivel; personalul autorizat din zona lucrãrilor pe drumurile publice.

6. la semnalul dat prin balansarea pe verticalã a brațului de cãtre polițistul rutier care se aflã pe drumul public, în intersecție sau pe motocicleta poliției.

7. la mesajul afișat REDUCEȚI VITEZA transmis din autovehiculul poliției .

8. pe timpul nopții, la apropierea a douã vehicule care circulã din sensuri opuse, conducãtorii acestora sunt obligaþi ca de la o distanțã de cel puțin 200m sã foloseascã luminile de întâlnire concomitent cu reducerea vitezei.

9. în zona de acțiune a indicatorului COBORÂRE PERICULOASÃ

10. la semnalul de culoare galbenã intermitent care permite trecerea cu respectarea regulilor de circulație aplicabile în acel loc.

11. la trecerea la nivel cu calea feratã curentã, conducãtorul de autovehicul este obligat sã circule cu vitezã redusã și sã se asigure cã din partea stângã sau din partea dreaptã nu se apropie nici un
vehicul feroviar.

12. ca primã mãsurã, în zona de acțiune a indicatoarelor de avertizare precum și la întâlnirea indicatoarelor Cedeazã trecerea și Oprire.

 

 

Lasă un răspuns