20. Viteze maxime legale

Viteze maxime legale

Conducãtorii de vehicule sunt obligați sã respecte viteza maximã admisã pe sectorul de drum pe care circulã și pentru categoria din care face parte vehiculul condus, precum și cea impusã prin mijloacele de semnalizare,sã o adapteze în funcție de condițiile de drum astfel încât sã poatã efectua orice manevrã în condiții de siguranțã. ( Art. 121 alin 1 din Reg )

» LIMITA MAXIMà DE VITEZà ÎN LOCALITÃȚI ESTE DE  50 KM/H.
Pe anumite sectoare de drum din interiorul localitãților, administratorul drumului poate stabili, pentru autovehiculele din categoriile A și B, și limite de vitezã superioare, dar nu mai mult de 80km/h.
Limitele de vitezã mai mari de 50 km/h se stabilesc numai cu avizul poliției rutiere. Pe anumite sectoare de drum, ținând seama de împrejurãri și de intensitatea circulației, administratorul drumului, cu avizul poliției rutiere, poate stabili și limite de vitezã inferioare, dar nu mai puțin de 10 km/h pentru tramvaie și de 30 km/h pentru toate autovehiculele. ( Art. 49 alin 1,2 și 3 din R )

» VITEZELE MAXIME ADMISE ÎN AFARA LOCALITÃȚILOR PENTRU CATEGORIILE ȘI SUBCATEGORIILE DE AUTOVEHICULE SUNT:

a) 130 km/h pe autostrãzi, 100 km/h pe drumurile expres sau pe cele naționale europene (E) și 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A, B ;
b) 110 km/h pe autostrãzi, 90 km/h pe drumurile expres sau pe cele naționale europene (E) și 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile C, , D și
subcategoriile D1;
c) 90 km/h pe autostrãzi, 80 km/h pe drumurile expres sau pe cele naționale europene (E) și 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din subcategoriile A1, B1, C1 ;   d) 45 km/h, pentru tractoare și mopede.
Viteza maximã admisã în afara localitãților pentru autovehiculele care tracteazã remorci sau semiremorci este cu 10 km/h mai micã decât viteza maximã admisã pentru categoria din care
face parte autovehiculul trãgãtor.

Viteza maximã admisã pentru autovehicule cu
mase și/sau gabarite depãșite ori care transportã produse periculoase este de 40 km/h în localitãți, iar în afara localitãților de 70 km/h.
Viteza maximã admisã în afara localitãților pentru autovehiculele ai cãror conducãtori au mai puțin de un an practicã de conducere sau pentru persoanele care efectueazã pregãtirea practicã în vederea obținerii permisului de conducere este cu 20 km/h mai micã decât viteza maximã admisã pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse. (Art. 50 alin. 1,2,3 și 4 din OUG )
Conducãtorul unui vehicul care circulã în spatele altuia are obligația de a pãstra o distanțã suficientã fațã de acesta, pentru evitarea coliziunii. ( Art. 51 din OUG )
Se interzice conducãtorilor de vehicule sã reducã brusc viteza ori sã efectueze o oprire neașteptatã, fãrã motiv întemeiat. ( Art. 122 din R )

» Viteza maximã în ZONA REZIDENȚIALÃ este de 20 km/h.
» Viteza maximã în ZONA PIETONALÃ este de 5 km/h.

Lasă un răspuns