2. Ocuparea părții carosabile, Circulația pe benzi.

OCUPAREA PĂRȚII CAROSABILE, CIRCULAȚIA PE BENZI

  VEHICULELE ȘI ANIMALELE, atunci când circulã pe drumurile publice pe care le este permis accesul, acestea trebuie conduse pe partea din dreapta a drumului public, în sensul de circulație, cât mai aproape de marginea pãrții carosabile, cu respectarea semnificației semnalizãrii rutiere și a regulilor de circulaþie. (Art. 41 alin. 1 din OUG);

          Când drumul are douã sau mai multe benzi pe sensul de mers, vehiculele se conduc pe banda situatã lângã acostament sau bordurã. Celelalte benzi pot fi folosite succesiv, de la dreapta spre stânga, dacã banda de circulaþie utilizatã este ocupatã, cu obligaþia de a reveni pe banda din dreapta atunci când acest lucru este posibil.(Art. 101 din R )
Dacã un drum este prevãzut cu o pistã specialã destinatã circulației bicicletelor, acestea, precum și mopedele vor fi conduse numai pe pista respectivã.(Art. 41 alin. 3 din OUG)
Dacã un drum este prevãzut cu o bandã destinatã vehiculelor lente sau transportului public de persoane, semnalizatã ca atare, acestea vor circula numai pe banda respectivã.(Art. 43
alin. 1 din OUG)

Vehiculele care efectueazã transport public de persoane se conduc pe banda rezervatã acestora, dacã o astfel de bandã existã și este semnalizatã ca atare. Pe aceeași bandã pot circula și autovehiculele cu regim de circulație prioritarã când se deplaseazã în acțiuni de intervenții sau în misiuni care au caracterde urgențã. (Art. 104 din R)

         Pe drumul public cu cel mult douã benzi pe sens și cu o a treia bandã pe care este amplasatã linia tramvaiului lângã axa drumului, conducãtorii de vehicule pot folosi aceastã bandã, cu obligația sã lase liberã calea tramvaiului, la apropierea acestuia. (Art. 103 din R)
Vehiculele grele, lente sau cu mase ori gabarite depasite sau cele care se deplasează cu viteza redusã trebuie conduse numai pe banda de lângã acostament sau bordura, dacã în sensul de mers nu este amenajatã o banda destinatã acestora. (Art. 102 din R)

Pe un drum public prevãzut cu minimum 3 benzi pe sens, când conducãtorii a douã autovehicule circulã în aceeași direcție, dar pe benzi diferite, și intenționeazã sã se
înscrie pe banda liberã dintre ei, cel care circulã pe banda din dreapta este obligat sã permitã celui care vine din stânga sã ocupe acea bandã. (Art. 106 alin. 1 din R)
Pe drumul public cu mai multe benzi, conducãtorii de autovehicule care circulã pe o bandã care se sfârșește, pentru a continua deplasarea pe banda din stânga trebuie sã permitã trecerea vehiculelor care circulã pe acea bandã. (Art. 106 alin. 2 din R)

Regulă!  Schimbarea direcției de mers spre stânga, în cazul vehiculelor care intrã într-o intersecție circulând pe același drum în aliniament, dar din sensuri opuse, se efectueazã prin
stânga centrului intersecției, fãrã intersectarea traiectoriei acestora. În situaþiile în care exista benzi speciale pentru executarea manevrei, schimbarea direcției de deplasare se face prin stânga centrului imaginar al intersecției, iar dacã exista un marcaj de ghidare, cu respectarea semnificației acestuia. ( Art.110 alin.2 din R).  Amenajãrile rutiere sau obstacolele din zona medianã a pãrții carosabile se ocolesc prin partea dreaptã. ( Art.110 alin. 3 din R ).

Lasă un răspuns