17. Mersul înapoi

Mersul înapoi

REGULÃ: Conducãtorul de vehicul care executã o manevrã de mers cu spatele spre este obligat sã semnalizeze din timp și sã se asigure cã o poate face fãrã sã perturbe circulația sau sã punã în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

Pe drumurile publice înguste și/sau cu declivitate, unde trecerea vehiculelor care circulã din sensuri opuse, unele pe lângã altele, este imposibilã sau periculoasã, se procedeazã dupã cum urmeazã:

a) la întâlnirea unui ansamblu de vehicule cu un vehicul conducãtorul acestuia din urmã trebuie sã manevreze cu spatele;
b) la întâlnirea unui vehicul greu cu un vehicul ușor, conducãtorul acestuia din urmã trebuie sã manevreze cu spatele;
c) la întâlnirea unui vehicul care efectueazã transport public de persoane cu un vehicul de transport mãrfuri conducãtorul acestuia din urmã trebuie sã manevreze cu spatele. ( Art. 127 alin. 1 din Reg. )

În cazul vehiculelor de aceeași categorie, obligația de a efectua o manevrã de mers înapoi revine conducãtorului care urcã, cu excepția cazului când este mai ușor și existã condiții pentru
conducãtorul care coboarã sã execute aceastã manevrã, mai ales atunci când se aflã aproape de un refugiu. ( Art. 127 alin. 2 din Reg )

SE INTERZICE MERSUL  ÎNAPOI CU VEHICULUL:

în toate cazurile prevãzute la manevra de întoarcere (18 cazuri), cu excepția drumului cu sens unic unde mersul înapoi este permis;

1.  pe o distanțã mai mare de 50 m;

2. la ieșirea de pe proprietãți alãturate drumurilor publice;

3. pe autostrãzi;

În locurile în care mersul înapoi este permis dar vizibilitatea în spate este împiedicatã, vehiculul poate fi manevrat înapoi numai atunci când conducãtorul acestuia este dirijat de cel puțin o persoanã aflatã în afara vehiculului. Persoana care dirijeazã manevrarea cu spatele a unui vehicul este obligatã sã se asigure cã manevra se efectueazã fãrã a pune în pericol siguranța participanților la trafic.

Mersul înapoi cu autovehiculul trebuie semnalizat cu lumina sau luminile speciale din dotare.

Recomand videoclipul:

Lasă un răspuns