12. Obligația de a ceda trecerea

Obligația de a ceda trecerea

 

La intersecțiile cu circulație nedirijatã, conducãtorul de vehicul este obligat sã cedeze trecerea tuturor vehiculelor care vin din partea dreaptã. ( Art. 57 alin. 1 din OUG ).
În cazul vehiculelor care pãtrund într-o intersecție dintre un drum închis circulației publice și un drum public, au prioritate acele vehicule care circulã pe drumul public. ( Art. 58 din OUG ).
În intersecțiile cu circulație nedirijatã, conducãtorul de vehicul este obligat sã acorde prioritate de trecere vehiculelor care circulã pe șine. Acestea pierd prioritatea de trecere când efectueazã virajul spre stânga sau când semnalizarea rutierã din acea zonã stabilește o altã regulã de circulație. ( Art. 59 alin. 1 din OUG ).
Când doua vehicule urmeazã sa se intalneasca într-o intersectie dirijata prin indicatoare, venind de pe doua drumuri publice unde sunt instalate indicatoare cu aceeași semnificatie, vehiculul care vine din dreapta are prioritate. ( Art. 129 alin. 2 din Reg. ).
Conducãtorul de vehicul care se apropie de intrarea într-o intersectie, simultan cu un autovehicul cu regim de circulație prioritara care are în funcțiune semnalele luminoase și sonore, are obligația sa îi acorde prioritate de trecere. ( Art.130 din Reg. ).
prioritate de trecere. ( Art.130 din R )
La apropierea de o stație pentru mijloace de transport public de persoane prevãzutã cu alveolã, din care conducãtorul unui astfel de vehicul semnalizeazã intenția de a ieși, conducãtorul vehiculului care circulã pe banda de lângã acostament sau bordurã este obligat sã reducã viteza și, la nevoie, sã opreascã pentru a-i permite reintrarea în trafic.
Conducãtorii de vehicule sunt obligați sã acorde prioritate de trecere pietonilor aflați pe partea carosabilã pentru a urca în tramvai sau dupã ce au coborât din acesta, dacã tramvaiul este oprit în stație fãrã refugiu.  ( Art. 131 alin. 1 și 2 din Reg. ).
Conducãtorul vehiculului al cãrui mers înainte este obturat de un obstacol sau de prezenta altor participanți la trafic, care impune trecerea pe sensul opus, este obligat sa reducã viteza și, la nevoie, sa opreascã pentru a permite trecerea vehiculelor care circula din sens opus. ( Art. 132 din Reg. ).
La ieșirea din zonele rezidentiale sau pietonale, conducãtorii de vehicule sunt obligați sa acorde prioritate de trecere tuturor vehiculelor cu care se intersecteazã. ( Art. 134 din Reg. )
La pãtrunderea într-o intersecție pe culoarea verde, conducãtorii vehiculelor sunt obligaþi sã acorde prioritate de trecere participanților la trafic cu care se intersecteazã și care circulã conform semnificației culorii semaforului care li se adreseazã. ( Art. 133 din Reg. ).

 

CONDUCÃTORUL DE VEHICUL ESTE OBLIGAT SA ACORDE PRIORITATE DE TRECERE  ȘI ÎN URMÃTOARELE SITUAȚII:

a) la intersecția nedirijatã atunci când pãtrunde pe un drum național venind de pe un drum județean, comunal sau local;
b) la intersectia nedirijatã atunci când pãtrunde pe un drum județean venind de pe un drum comunal sau local;
c) la intersecția nedirijatã atunci când pãtrunde pe un drum comunal venind de pe un drum local;
d) când urmeazã sa pãtrundã într-o intersecție cu circulație în sens giratoriu fațã de cel care circula în interiorul acesteia;
e) când circula în pantã fațã de cel care urcã, dacã pe sensul de mers al celui care urcã se aflã un obstacol imobil
f) când se pune în mișcare sau la pãtrunderea pe drumul public venind de pe o proprietate alãturatã acestuia fațã de vehiculul care circulã pe drumul public, indiferent de direcția de deplasare;
g) când efectueazã un viraj spre stânga sau spre dreapta și se intersecteazã cu un biciclist care circulã pe o pistã pentru biciclete, semnalizatã ca atare;
h) pietonului care traverseazã drumul public, prin loc special amenajat, marcat și semnalizat corespunzãtor ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se aflã pe sensul
de mers al vehiculului. ( Art. 135 din Reg. ).

Lasă un răspuns