11. Intersecțiile și regulile de prioritate

Intersecțiile și regulile de prioritate

DEFINIȚIE: intersectie -orice incrucisare, jonctiune sau bifurcare de drumuri la nivel, inclusiv spatiile formate de acestea; ( Art. 6 pct. 16 din OUG )

INTERSECȚIILE SUNT:
a) cu circulație nedirijatã;
b) cu circulație dirijatã.

La apropierea de o intersectie conducatorul de vehicul trebuie sa circule cu o viteza care sa ii permita oprirea, pentru a acorda prioritate de trecere participantilor la trafic care au acest drept. ( Art. 56 din OUG ).
La intersectiile cu circulatie dirijata, conducatorul de vehicul este obligat sa respecte semnificatia indicatoarelor, culoarea semaforului sau indicatiile ori semnalele politistul rutier.
Patrunderea unui vehicul intr-o intersectie este interzisa daca prin aceasta se produce blocarea intersectiei.( Art. 57 alin. 2 și 3 din OUG ).

PRIORITATE DE TRECERE – dreptul unui participant la trafic de a trece inaintea celorlalti participanti la trafic cu care se intersecteaza, in conformitate cu prevederile legale privind
circulatia pe drumurile publice;( Art.6 pct. 26 din OUG ).

ACORDAREA PRIORITÃȚII – obligatia oricarui participant la trafic de a nu-si continua deplasarea sau de a nu efectua orice alta manevra, daca prin acestea ii obliga pe ceilalti participanti la
trafic care au prioritate de trecere sa-si modifice brusc directia sau viteza de deplasare ori sa opreasca; ( Art. 6 pct. 1 din OUG ).
Deci prioritatea este dreptul pe care îl are un vehicul de a trece înaintea altui vehicul atunci când se întîlnesc. Pierderea prioritãții este situația inversã prioritãții, pentru cã în cazul
cînd douã vehicule întîlnindu-se, unul are prioritate, iar celãlalt pierde prioritatea. Regulile de prioritate și de pierdere a prioritãții, sunt de o importanțã deosebitã, pentru cã nerespectarea lor este una din principalele cauze care duc la producerea de accidente cu urmãri deosebit de grave. Mai trebuie ținut cont cã în aplicarea regulilor de prioritate și de pierdere de prioritate, legea nu face deosebire între tipurile de vehicule.

REGULI DE PRIORITATE

1). PRIORITATEA DE DREAPTA (GENERALÃ)

Este o prioritate stabilitã prin lege. Se aplicã în intersecțiile cu circulație nedirijatã și în toate cazurile de egalitate.

ATUNCI CÎND DOUÃ SAU MAI MULTE VEHICULE SE APROPIE SIMULTAN DE O INTERSECȚIE NEDIRIJATÃ, SAU SE AFLÃ ÎNTR-O SITUAȚIE DE EGALITATE , PRIMUL VA TRECE CEL CARE VINE DIN DREAPTA.
În intersectiile cu circulatie dirijata prin indicatoare de prioritate, regula prioritatii de dreapta se respecta numai in cazul in care doua vehicule urmeaza sa se intalneasca, fiecare intrand in intersectie de pe un drum semnalizat cu un indicator avand aceeasi semnificatie de prioritate sau de pierdere a prioritatii. ( Art. 59 alin. 3 din OUG )

Insistãm asupra situațiilor de egalitate, în care de asemenea se aplicã regula prioritãții de dreapta.  Se considerã cã atunci cînd douã sau mai multe vehicule, se întîlnesc într-un anumit loc (indiferent locul unde se întîlnesc) și au drepturi egale sã treacã prin locul respectiv, ele se aflã în situația de egalitate. Trebuie reținut cã situațiile de egalitate pot fi întîlnite și în intersecțiile dirijate, unde situațiile sînt rezolvate prin regula prioritãții de dreapta. Când douã vehicule urmeazã sã se întâlneascã într-o intersecție dirijatã prin indicatoare, venind de pe douã drumuri
publice unde sunt instalate indicatoare cu aceeași semnificație, vehiculul care vine din dreapta are prioritate.( Art. 129 alin. 2 din Reg. )

Un alt caz de egalitate este atunci cînd într-o intersecție se întîlnesc autovehicule din grupa de prioritate specialã, în orice combinație(poliție cu salvare, poliție cu pompieri, salvare cu pompieri) Cand doua autovehicule cu regim de circulatie prioritara, care se deplaseaza in misiune avand semnalele luminoase si sonore in functiune, se apropie de o intersectie, venind din directii diferite, vehiculul care circula din partea dreapta are prioritate.(Art. 62 alin.2 din OUG ). Pentru cã aceste autovehicule când sînt în misiune, au aceleași drepturi de a trece înaintea celorlante vehicule,între ele este o situaþie de egalitate, rezolvatã prin prioritatea de dreapta.
În intersectii, conducatorii vehiculelor care vireaza spre stanga sunt obligati sa acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersecteaza si care circula din partea dreapta. ( Art. 59 alin.2 din OUG ).

2). PRIORITATEA DRUMULUI CU PRIORITATE

Vehiculele care circulã pe un sector de drum la începutul cãruia întîlnesc indicatorul „Drum cu prioritate”, sau înaintea intersecțiilor din afara localitãþilor întîlnesc indicatorul „Intersecție cu un drum fãrã prioritate”, vor circula prin intersecție ca și cînd s-ar afla pe culoarea verde a unui semafor electric, avînd prioritate de drum cu prioritate fațã de vehiculele care circulã pe drumurile care intersecteazã drumul cu prioritate și care pentru a cunoaște cã au pierdut prioritatea , în mod obligatoriu vor întîlni indicatorul „Oprire” sau „Cedeazã trecerea”.( Art.129 alin.1 din Reg. ).
Faptul cã se circulã pe un drum cu prioritate ,în afara localitãților, este confirmat de indicatorul „Intersecție cu un drum fãrã prioritate”, dar nu este obligatorie montarea acestui indicator,iar în localitãți în majoritatea cazurilor, faptul cã se circulã pe drumul cu prioritate, se deduce prin recunoașterea dupã formã, din spate, a indicatoarelor „Oprire” și „Cedeazã trecerea” care au o formã specificã,inconfundabilã. Atunci cînd drumul cu prioritate își schimbã direcția de mers într-o interseþie, în mod obligatoriu se confirmã drumul cu prioritate prin instalarea indicatorului
„Drum cu prioritate” și sub fiecare indicator, atît sub cele de prioritate, cât și sub cele de pierdere a prioritãții, se instaleazã panouri adiționale : Direcția drumului cu prioritate (cu configuraþia locului). Menționãm în mod deosebit, sã se ținã cont de faptul cã intersecțiile în care se aplicã prioritatea drumului cu prioritate, sînt intersecții cu circulație dirijatã și cã singurele indicatoare care transformã o intersecție din nedirijatã în dirijatã, sînt indicatoarele de reglementare a prioritãții (cele amintite mai sus).
Este greșitã ideea cã intersecțiile cu circulaþie nedirijatã nu pot avea nici un fel de indicatoare, sau cã existența unui alt indicator decât cele de prioritate , ar transforma-o în intersecție cu circulația dirijatã.

3). PRIORITATEA FAÞÃ DE CIRCULAȚIA DIN SENS INVERS ( Art. 129 alin. 1 din Reg. )

Este o prioritate stabilitã prin indicatoare, aplicîndu-se pe sectoarele de drum îngustat, unde nu au loc sã circule douã vehicule unul pe lîngã celãlalt, indiferent de natura îngustãrii, cu caracter
permanent(poduri) sau temporar (lucrãri) și unde este necesarã reglementarea prioritãții la drum îngustat, reglementare care se face prin instalarea celor douã indicatoare „Prioritate fațã sau pentru circulația din sens invers”.
Au prioritate, vehiculele care întîlnesc indicatorul „Priortate fațã de circulația din sens invers”,ceilalți ca sã cunoascã dacã pierd prioritatea, întâlnind indicatorul „Prioritate pentru circulația din sens invers”. În situația cînd sub indicatoare apar și panouri adiționale cu siluetele autobuzului sau autocamioanelor, se precizeazã la cine se referã indicatorul, deci vor pierde prioritatea numai autovehiculele a cãror siluetã apare pe semnul adițional, celelalte nepierzând prioritatea.

4). PRIORITATEA DE RAMPÃ ( Art. 135 lit.e din Reg. )

Este o prioritate stabilitã prin lege, aplicându-se pe sectoarele de drum cu declivitãți, unde nu au loc sã circule douã vehicule unul pe lângã celãlalt, avînd prioritate vehiculele care urcã fațã de cele care coboarã la trecerea pe lângã un obstacol imobil. Aceastã prioritate a fost creatã pentru a nu obliga vehiculele care circulând în rampã, din cauza imposibilitãții trecerii a douã vehicule unul pe lîngã celãlalt, în locul respectuv, sã opreascã, știind faptul cã dupã oprire este mult mai greu sau uneori imposibil sã se pornescã în urcare, fațã de cel care oprind în coborâre, pornirea nu constituie un impediment.

5). PRIORITATEA SPECIALÃ

Este o prioritate stabilitã prin lege. Pentru a avea prioritate de trecere, autovehiculele cu prioritate specialã, atunci când se deplaseazã în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgențã, trebuie sã aibã în funcțiune semnalele luminoase și sonore. ( Art. 61 alin. 1 din OUG )
Conducãtorii autovehiculelor cu prioritate specialã aflați în situațiile prevãzute la alin de mai sus pot încãlca regimul legal de vitezã sau alte reguli de circulație, cu excepția celor care reglementeazã trecerea la nivel cu calea feratã. ( Art. 61 alin. 2 din OUG ). Când pe drumul public circulația este dirijatã de un polițist rutier, conducãtorii autovehiculelorcu prioritate specialã trebuie sã respecte semnalele, indicațiile și dispozițiile acestuia.( Art. 61 alin. 3 din OUG ).  Menționãm cã noțiunea de coloana oficialã, care fiind însoțitã de autovehiculele poliției, intrã în prima categorie a acestei prioritãți (adicã a prioritãții autovehiculelor poliției în misiune).

Lasă un răspuns